Navigace: Úvod » Nemoci » Cukrovka

Cukrovka

Cukrovkou nazýváme poruchu vstřebávání cukru v těle na základě špatné funkce slinivky. Špatné fungování slinivky může být způsobeno zánětem nebo stářím. Ve vyšším věku se snížuje činnost slinivky a tedy vylučování inzulinu, který se podílí na metabolismu cukru.

Příznaky a projevy cukrovky

Příznaků cukrovky je celá řada. Někdy mohou být opravdu mírné a zjistí se až po dlouhé době. Nejčastější je častý pocit žízně a časté močení. Človek se může cítit podrážděný, unavený a celkově neprospívá. Může dojít i k razantnímu zhubnutí. Při pocitech slabosti se může objevit i vyšší pocení. Po podání sladkého jídla se člověk cítí lépe. Může docházet k hypoglykemickým stavům, kdy se při podání cukru udělá lépe, nebo hyperglykemickým, kdy má naopak člověk pocit návalu horkosti, je nervózní a může mít i vysší krevní tlak. U obézních lidí s vysokým krevním tlakem se často objevuje i cukrovka.

Hladina cukru v krvi

Správná hladina cukru v krvi je laboratorně stanovena na 3.3 – 5.6 mmol/l měřené při hladu. To znamená alespoň 8 hodin po jídle. Někdy se mohou naměřit i nižší hodnoty při hladovění. Nižší hodnota se považuje za hypoglykemii (nedostatek cukru v krvi) a vyšší hodnota hyperglykemii (nadbytek cukry v krvi). Pokud jsou hodnoty vyšší nebo nízké jedná se o nepříznivé podmínky pro tělo, jelikož nedostatek cukru chybí pro výživu buněk v těle a naopak nadbytek je poškozuje.

Dieta při cukrovce
Dieta při cukrovce je vždy zaměřena na pravidelný přísun kvalitních kalorií tělu tak aby nehladovělo. Jedná se o potraviny, které obsahují nejen cukry jako takové (sladká jídla), ale i potraviny s tzv. skrytými cukry, které se metabolismem na cukry štěpí (např.výrobky z obilovin, některá zelenina, která obsahuje škroby, které se také štěpí na cukry např.hrách,kukuřice a nebo mají vyšší obsah cukru jako např mrkev). Dále je důležitý přísun kvalitních bílkovin, které jsou důležité pro svalové buňky (např.libové maso a sojové výrobky). Cukrovku můžeme při nižších hodnotách glykemie léčit dietou a nebo léky upravujícími metabolismus. Při vážnějších formách cukrovky je nutné použít injekční náhradou inzulin.

Strava by měla být pestrá a vyvážená což znamená, že by se měly vyloučit volné cukry (jako je cukr samotný, bonbóny a slazené potraviny) a nahradit je pokud nám sladké chybí potravinami s umělými sladidly nebo přírodním sladidly rostlinného původu. Strava by měla být pravidelná 6x denně ve tříhodinových intervalech, aby tělo nehladovělo. Celková denní strava by neměla překročit stanovené množství kalorií, které potraviny obsahují.

Jídelníček při cukrovce

Snídaně: pečivo z celozrnné mouky; pokud pomazánku, tak se sníženým obsahem tuku; sýr lépe tvrdý (má nižší obsah tuku než tavený); kvalitní šunka s obsahem min 80 % masa (stačí 5 dkg).
Nápoje jakékoli ale neslazené, nebo s umělým sladidlem. Pokud máme rádi džus, tak jedině se 100% podílem ovoce a pouze přiměřené množství. Případně džus ředíme vodou.
Svačina: menší množství ovoce podle obsahu cukru nebo zeleninu
Oběd:vždy by měl obsahovat jak zeleninu, bílkovinu tak i skryté cukry z těstovin, rýže, brambor nebo výrobků z mouky.
Odpolední svačina: kvalitní jogurt (s probiotiky s umělým sladidlem, a pokud možno se sníženým obsahem tuku), nebo ovoce v přiměřeném množství.
Večeře: měla by opět obsahovat bílkovinu, zeleninu a menší množství přílohy
2.večeře :pouze malý krajíček chleba s plátkem šunky,nebo jogurt; již né ovoce; pouze potraviny obsahující bílkoviny aby nehladověly tkáně.
Během dne můžeme pít jakékoli nápoje ale musíme hlídat množství cukru. Velmi zdravé jsou zeleninové šťávy, bylinkové čaje a dostatek kvalitní vody.

Komentovat

© 2013 Doktorka-Online.cz

Nahoru